Een paradijs voor watersporters, strandliefhebbers, duikers, fietsers en wandelaars

Wonen en recreëren aan de grens van land en water

Verkoop gestart

Noord-Beveland: een land van melk en honing

Woonaccommodatie Aedes Maritima ligt in het hart van het Zeeuwse dorp Colijnsplaat. Maar toch bent u hier ook echt buiten. Aedes Maritima, wat “woning aan zee” betekent in het Latijn, wordt gerealiseerd tegen een voorheen waterkerende zeedijk rond een 40 jaar geleden gedempte landbouwhaven. Deze haven is na de transformatie van het Oude Havengebied in 2019 weer voorzien van water zodat u rechtstreeks aan het water kunt wonen en recreëren. De in 1953 “watersnoodbestendig” gebleken dijk waartegen Aedes Maritima wordt gebouwd was onderdeel van de inpoldering van het oudste deel van Noord-Beveland in 1598 (een belangrijk onderwerp, oftewel venster, in de Canon van Zeeland). Het uitzicht vanuit Aedes Maritima is onbelemmerd en adembenemend. Rust, ruimte en reine lucht alom.

De Oosterschelde

Aedes Maritima staat aan de rand van het grootste natuurpark van Nederland: Nationaal Park Oosterschelde. In het verre westen ziet u bij helder weer de wereldberoemde Oosterscheldekering. De zonsondergang daarboven in de zomermaanden is onvergetelijk. Een paar uur later komt dan in het oosten in spectaculaire kleuren de zomerzon alweer op boven de iconische, vijf kilometer lange, Zeelandbrug. Vanuit Aedes Maritima is ook de bedrijvigheid in de jachthaven en vissershaven goed te volgen. Daarachter, recht vooruit naar het noorden, kijkt u uit op het eiland Schouwen-Duiveland, bekend om zijn gevarieerde landschappen, natuurreservaten, stranden en bossen. De contouren van het verstilde stadje Zierikzee zijn vanuit het complex dan ook goed te zien. Het uitzicht aan de zuidkant maakt de Zeeuwse ervaring compleet. Daar strekt het beschermde dorpsgezicht van het liefelijke en bijzondere dorp Colijnsplaat zich uit, met daarachter het eindeloze eiland Noord-Beveland.

Watermekka

Nationaal Park Oosterschelde staat in open verbinding met de Noordzee. Er is een gemiddeld hoogteverschil van circa drie meter tussen eb en vloed. De aanlegsteigers van de 550 ligplaatsen tellende jachthaven aan de voet van Aedes Maritima stijgen en dalen op de dynamiek van de getijden. Twee keer per etmaal stroomt er zo’n 900 miljoen kubieke meter zeewater de Oosterschelde binnen en zes uur later wordt eenzelfde hoeveelheid weer weggezogen. Het Oosterscheldewater wordt gezuiverd door biologische processen, is daardoor zeer helder en heeft een hoger zoutgehalte dan andere kustwateren. Door deze omstandigheden is de Oosterschelde de favoriete paaiplaats en kraamkamer van diverse zeedieren. Wereldberoemd zijn de mosselen, oesters en kreeften uit de Oosterschelde. Van heinde en verre komen duikers om de wondere onderwaterwereld van Zeeland, ook wel het duikmekka van Noordwest-Europa genoemd, te kunnen beleven.

Dichtbij de stad

Wie naar Colijnsplaat komt voor natuur en stilte, hoeft de voordelen van de stad niet te missen. De afstand naar Zierikzee, Goes, Middelburg of Vlissingen is kort, variërend van 10 tot 35 kilometer. Ook Rotterdam en Antwerpen zijn niet ver weg: beide liggen op ongeveer 75 kilometer van Colijnsplaat.

Lokale activiteiten

Het dorp Colijnsplaat vierde in 1998 zijn vierhonderdste verjaardag. Zowel de bevolking als de horeca staan bekend als vriendelijk en gezellig. Gastronomen kunnen hun hart ophalen in de diverse (vis)restaurants. Daarnaast zijn er allerlei verenigingen en clubs, waaronder voetbal en brassband, en vooral in de zomer is er een keur aan activiteiten en kleinschalige evenementen.

Beschermd dorpsgezicht

Bij een wandeling door de dorpskern valt meteen het strak geometrische stratenpatroon op. Net als het in dezelfde tijd ontstane New York, is Colijnsplaat ontworpen op de tekentafel: vijf kaarsrechte straten van 240 meter elk, halverwege doorsneden door een eveneens 240 meter lange Kruisstraat. De vijf straten lopen noord-zuid tussen de zeedijk en de hieraan parallelle weg 240 meter zuidelijker. Daar ligt, verscholen tussen het lover, de pittoreske achttiende-eeuwse kerk. Opmerkelijk is dat de ontwerpers van de Zweedse hoofdstad Stockholm dit stratenpatroon hebben nagebootst. Deze bijzondere stedenbouwkundige structuur heeft Colijnsplaat de officiële eretitel van beschermd dorpsgezicht opgeleverd. Vooral de door bomen omzoomde Voorstraat die loopt tussen de kerk en het voormalige Regthuys vlakbij Aedes Maritima telt veel fraaie panden. De daaraan evenwijdig lopende straten aan weerskanten hebben door een aantal zwartgeteerde (landbouw)schuren een landelijk en schilderachtig voorkomen.

Bezienswaardigheden

Colijnsplaat herbergt naast het Solexmuseum meerdere historische bezienswaardigheden. Behalve de al genoemde gebouwen, valt direct naast Aedes Maritima een replica van een Keltisch-Romeinse tempel (ook een venster in de Canon van Zeeland) op. Dit historische heiligdom voor de godin Nehalennia is gereconstrueerd naar aanleiding van bijzondere archeologische vondsten op de bodem van de Oosterschelde sinds 1970. Ten oosten van het dorp staat het indrukwekkende monument voor de ruim honderd Zeeuwse dorpen die in vroeger eeuwen door de zee zijn verzwolgen. Sinds het jaar 2000 houdt een standbeeld op het havenhoofd de herinnering levend aan de internationaal gerenommeerde ingenieur Johannis de Rijke, de waterbouwkundige aan wie in 2008 het twaalfde venster in de nationale watercanon werd gewijd. Hij stelde in de negentiende eeuw gedurende dertig jaar zijn kennis en kunde in dienst van de modernisering van Japan op verzoek van de Japanse keizer. De dankbare Japanners hebben in 2000 een borstbeeld van De Rijke geschonken dat is geplaatst aan de Havelaarstraat, vlakbij de plek waar hij in 1842 is geboren. Eveneens aan de Havelaarstraat vindt men een gedenkteken ter ere van luitenant Havelaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn leven gaf bij de militaire verdediging van Colijnsplaat. Op de Oude Haven is, tot besluit, in 1993 een tot de verbeelding sprekend monument geplaatst voor de wonderbaarlijke redding van Colijnsplaat tijdens de watersnoodramp in 1953.

Woonaccommodatie Aedes Maritima: luxe en ontspannen woongenot te midden van natuur, cultuur en historie.

Relaxen & genieten aan de Zeeuwse kust!

Aedes Maritima wordt gebouwd tegen de dijk van de Oude Haven van Colijnsplaat. Elk appartement heeft panoramisch uitzicht. In het westen kijkt u uit op de Oosterscheldekering en in het oosten op de Zeelandbrug. 

een solide investering in hoogwaardig vastgoed
Scroll naar top